Pilates

„Fizička kondicija ne može se postići čežnjivim maštanjem, niti se može kupiti“
Dž. Pilates

Zašto Pilates u našoj Ambulanti? Razlog je vrlo jednostavan, u radu koristi precizno biomehaniku našeg tela kao što je i mi terapeuti koristimo u našoj rehabilitaciji za jacanje i oblikovanje mišica, ispravno držanje tela, razvoj gipkosti i ravnoteže i ostvarenju sveukupne telesne kondicije.

Džozef Pilates je svoj sistem vežbi poceo da razvija pocetkom 20. veka u Nemackoj. Kao dete je bolovao od astme i rahitisa, i u želji da ojaca svoje telo počeo je sa vežbama „umeće kontrologije„ ili kontrola mišića pomoću uma. Pilatesovo ime često se dovodi u vezu sa određenim spravama koje je on stvorio, ali su vežbe na prostirci izvorni sistem pokreta koje je stvorio i jednako su efikasne. Pilates je osmišljen da direktno deluje na najdublje mišice u telu i tako stvara snažnu osnovu da mišic radi u punom obimu pokreta bez neprijatnosti. Koncentracija je najvažniji princip - da bi ste vežbali morate biti prisutni umom, a svaki pokret mora da ima odredenu funkciju i da bude iskontrolisan. Sva energija koju koristimo pri vežbanju potiče iz „središta moći“ i teče napolje ka udovima, a čine ga donji stomak, donji deo leda, kukovi, karlica i zadnjica. Pokret treba da bude tečan - flluidan kao hod, nema izolovanih pokreta, a ujedno i precizan da ima svrhu. Disanje je prva i poslednja životna aktivnost i zato je vrlo važno naučiti kako pravilno disati. Kroz Pilates učimo kako pomoću disanja da kontrolišemo pokrete tokom vežbanja ali i u svakodnevnom životu. Tokom vežbanja koristimo puno vizuelnih metafora pomoću kojih podsvesno pokrećemo mišiće. Slušajte svoje telo, nikada ne radite nešto što Vam zadaje bol, a to je jedan od osnovnih principa i u rehabilitaciji. Vremenom stvorite sposobnost da svoje telo vidite kao razgranatu celinu i nikada više nećete izolovati odredene mišiće a zanemariti druge. Ovo su osnovni principi koje je postavioDžozef Pilates koji se uče, savladavaju i stiču tokom vežbanja.

U suštini Vi istežete i jačate svoje telo a istovremeno i održavate ravnotežu i povezanost tela.

Pilates može da promeni način na koji se odnosite prema svom telu i način na koji ga koristite kroz život. Pokret je samo sredstvo da razumete svoje telo i kada jednom naučite da kontrolišete svoje mišiće možete to koristiti pri svakom telesnom pokretu, hodanju, trčanju, sedenju, nošenju....

Dimitrijević Danijela - Dunja
strukovni fizioterapeut
instruktor pilatesa

Hidrokolon terapija
Rekreativno vežbanje