Estetika

Mr.sci.Zorica Dimitrijević

Činjenica je da gojaznost nije samo estetski problem već bolest koja može  dovesti do poremećaja drugih sistema u organizmu, pre svega kardio-vaskularnog i koštano-zglobnog, kao i do pojave dijabetesa. Obzirom da je gojaznost posledica na čije stvaranje utiču mnogi faktori (prisutvo određenih bolesti, psiho-socijalni poremećaji, način ishrane, životna dob, fizička aktivnost i dr.), lečenje je složen proces i ne može se svesti na brzu rigoroznu dijetu. Lečenje gojaznosti sprovodi se na nekoliko ključnih frontova istovremeno:

Menjanje životnih navika

Poznato je da je gojaznost delom i posledica savremenog načina života, koji je doprineo stvaranju loših navika u ishrani i padu kvaliteta namirnica na tržištu. Navike su individualne, najčešće je ritam obroka neredovan, uz često konzumiranje alkoholnih i zaslađenih gaziranih pića, pri čemu je unos vode redak i nedovoljan. Takođe, obilje brze hrane, grickalica i slatkiša kao način ishrane u toku dana i obilni obroci u kasnim večernjim časovima. Često se hrana uzima uz brzo i nedovoljno žvakanje kao i uz gledanje televizije ili čitanje.

Redukciona dijeta

Dijeta mora biti stručno planirana i kontrolisana da bi imala dugotrajne efekte i kako bi se na zdrav način dostigla idealna ili željena telesna težina. Suština redukcione dijete je da energetski unos treba da bude niži od potrošnje u periodu mršavljenja. U cilju očuvanja zdravlja neophodno je voditi računa o vrstama i kvalitetu namirnica, kao i o sadržaju minerala i vitamina i drugih hranljivih sastojaka.

Fizikalna terapija

U cilju lečenja gojaznosti ova terapija omogućuje brži i ciljani gubitak masnih naslaga, pri čemu se čuva mišićna masa i stimuliše tonus kože. Primenom fizikalne terapije put do postizanja idealne ili željene telesne težine je brži i za pacijenta lakši, a rezultat daje skladnu figuru tela zahvaljujući mogućnosti njene korekcije. U toku lečenja primenjujemo sledeće procedure fizikalne terapije:

  • ultrazvuk
  • laser
  • elektroterapija

Terapija ultrazvukom izaziva mikro vibracije masnih ćelija i međućelijske tečnosti, čime se značajno poboljšava lokalna cirkulacija. Ubrzanje cirkulacije stimuliše efikasniji transport masti i vode sa tretiranog područja na mesta gde mogu da se razgrade i budu izvor energije za metaboličku aktivnost.

Terapija laserom stimuliše ćelijski metabolizam, ubrzava cirkulaciju limfe, krvi i toksina čime se postiže pojačana prokrvljenost  tkiva, ubrzana pokretljivost međućelijske tečnosti i razlaganje masti. Lanci triglicerida se razbijaju na monogliceride koji se lakše oslobađaju iz masnih ćelija.

Elektroterapija se sprovodi pulsnim faradskim strujama koje omogućuju kontrolisanu lokalnu redukciju masnog tkiva, toniziranje mišića i kože. Ova terapija značajno ubrzava izbacivanje toksina i nagomilane tečnosti u međućelijskim prostorima iz organizma. U toku elektroterapije primenjuju se dve frekvence struje sa različitim dejstvom. Pri nižoj frekvenci ubrzavaju se procesi unutar masnog tkiva, a pri višoj vrši se toniziranje, odnosno zatezanje kože tela, tako da ona prati promene nastale u lečenju gojaznosti.

Fizička aktivnost

Ova aktivnost povećava potrošnju energije,odnosno ubrzava metabolizam i na taj način pospešuje lečenje gojaznosti. Osim toga, ona značajno učvršćuje mišiće, po potrebi ih i razvija, poboljšava odnos mišićne mase i masnog tkiva, što doprinosi boljem fizičkom izgledu nakon postignute optimalne telesne težine. U toku lečenja gojaznosti fizička aktivnost se usklađuje sa viškom kilograma i životnom dobi pacijenta. Nakon postizanja željene težine fizička aktivnost treba da bude usklađena sa promenama životnog stila.

Stalna stručna pomoć

Stručna pomoć neophodna je od početka lečenja gojaznosti u cilju sagledavanja uzroka nastanka gojaznosti, trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta i propisivanja odgovarajuće dijete i terapija. U toku konsultacija sagledavaju se svi ostali individualni psiho-socijalni problemi vezani za gojaznost. Kontrole težine i obima tela vrše se pre i nakon terapija.U toku procesa lečenja gojaznosti obavezne su kontrole težine čiju učestalost određuje stručno lice.

Kada se postigne željena težina počinje program njenog održavanja. Program podrazumeva pravilnu uravnoteženu ishranu u odnosu na kalorijsku i hranljivu vrednost namirnica, uredan ritam obroka, konzumiranje dovoljne količine tečnosti, preporučenu fizičku aktivnost i stalnu pomoć višeg fizioterapeuta u cilju postizanja dobrog izgleda i kondicije uz povremenu kontrolu težine. Svi pregledi, konsultacije i kontrole su besplatni.

Hidrokolon terapija
Rekreativno vežbanje